Semínka bazalky jsou pro lidský organismus doslova elixírem zdraví. Bazalková semínka jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek, jako jsou vitamíny A, E a K, vitamíny skupiny B, železo, hořčík, vápník a draslík. Bazalková semínka jsou běžně užívána:
ü při žaludečních problémech
ü při nadýmání
ü při žaludečních křečích
ü při zácpě
ü mají dobrý vliv na trávení
ü při nachlazení
ü při chřipkách a horečkách
ü ulehčují dýchání
ü usnadňují vykašlávání
ü podporují správnou funkci srdce
ü podporují dobrou náladu
ü snižují dušení únavu
ü zmírňují nervové napětí
ü mají klidnící účinky sílu
ü napomáhají lepší mysli
ü podporují zdraví pokožky
ü zachovávají nám mladistvý vzhled
ü zpomalují procesy stárnutí
ü podporují imunitu našeho organismu
ü působí jako prevence proti civilizačním chorobám
Semínko bazalky v kuchyni
Pro dosažení nejlepších účinků bazalkového semínka se doporučuje namočit dvě lžičky semínek do půl hrnku teplé vody. Nebo můžete použít i jinou oblíbenou tekutinu, jako je například rostlinné mléko či džusu. Tím se z bazalkového semínka uvolňují antioxidanty a zažívací enzymy. Semínka necháváme odstát pět minut, ale můžeme i déle. Vznikne jakási želatinová směs, kterou můžeme ihned konzumovat. Doporučuje se také namočená semínka z bazalky přidávat:
ü do obilných kaší
ü rozmixovaná do ovocných džusů, mlék anebo čajů
ü rozmixovaná do smoothies
ü jako posyp na zeleninové saláty
ü do veganských sýrů či dresinků
ü do desertů
ü k zahuštění
ü s jogurtem
ü s čerstvým ovocem
Zkuste si ze semínek uvařit bazalkový puding. Budete potřebovat:
ü 250ml mléka, ať už živočišného nebo rostlinného
ü 3 lžíce bazalkových semínek
ü kousky ovoce
Semínka necháváme předem v mléce půl hodiny nabobtnat. Můžeme dochucovat skořicí, vanilkou anebo jiným přírodním sladidlem.