Když semínko z bazalky pomáhá


Semínka bazalky jsou pro lidský organismus doslova elixírem zdraví. Bazalková semínka jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek, jako jsou vitamíny A, E a K, vitamíny skupiny B, železo, hořčík, vápník a draslík. Bazalková semínka jsou běžně užívána:
ü  při žaludečních problémech
ü  při nadýmání
ü  při žaludečních křečích
ü  při zácpě
ü  mají dobrý vliv na trávení
ü  při nachlazení
ü  při chřipkách a horečkách
ü  ulehčují dýchání
ü  usnadňují vykašlávání
ü  podporují správnou funkci srdce
ü  podporují dobrou náladu
ü  snižují dušení únavu
ü  zmírňují nervové napětí
ü  mají klidnící účinky sílu
ü  napomáhají lepší mysli
ü  podporují zdraví pokožky
ü  zachovávají nám mladistvý vzhled
ü  zpomalují procesy stárnutí
ü  podporují imunitu našeho organismu
ü  působí jako prevence proti civilizačním chorobám
včela na rostlině

Semínko bazalky v kuchyni

Pro dosažení nejlepších účinků bazalkového semínka se doporučuje namočit dvě lžičky semínek do půl hrnku teplé vody. Nebo můžete použít i jinou oblíbenou tekutinu, jako je například rostlinné mléko či džusu. Tím se z bazalkového semínka uvolňují antioxidanty a zažívací enzymy. Semínka necháváme odstát pět minut, ale můžeme i déle. Vznikne jakási želatinová směs, kterou můžeme ihned konzumovat. Doporučuje se také namočená semínka z bazalky přidávat:
ü  do obilných kaší
ü  rozmixovaná do ovocných džusů, mlék anebo čajů
ü  rozmixovaná do smoothies
ü  jako posyp na zeleninové saláty
ü  do veganských sýrů či dresinků
ü  do desertů
ü  k zahuštění
ü   s jogurtem
ü  s čerstvým ovocem
 rostlinka bazalky
Zkuste si ze semínek uvařit bazalkový puding. Budete potřebovat:
ü  250ml mléka, ať už živočišného nebo rostlinného
ü  3 lžíce bazalkových semínek
ü  kousky ovoce
Semínka necháváme předem v mléce půl hodiny nabobtnat. Můžeme dochucovat skořicí, vanilkou anebo jiným přírodním sladidlem.